A videón szereplő egyszerű ember egyszerűen gondolkodik… ám jelen esetben az egyszerűség veszedelmes, és súlyos táptalaja az előítéleteknek.

Ennek ellenére én magam is megpróbálom egyszerű módon visszavezetni a „józan paraszti észnek” látszó jelenséget egy ésszerű kerékvágásba.

 

„BÜDÖSEK” – Tegyük fel a kérdést, hogy egy menekült, aki napok, hetek, vagy hónapok óta úton van, mitől lehet büdös? Igen, költői a kérdés – hát azért, mert napok, hetek, vagy hónapok óta úton van… Nem kiruccan, nem nyaralni indul, vagy kirándulni. Elhagyta az otthonát, és valószínűleg néha több napig, vagy akár hétig nem tud rendesen tisztálkodni. Ha az ember abban a ruhában vándorol a világban, amiben elindult otthonról, akkor megfürödhet akár naponta, a ruhája akkor is koszolódik, a beszívódott izzadtság megerjed, stb., ergo büdös lesz. A naponta nagy távolságokat megtevő emberek büdösek – akárcsak az, aki pár órát fizikai munkát végez.

 

„ARANYGYŰRŰ VAN MINDEN UJJÁN” – Tegyük fel a kérdést, hogy ha józan paraszti ésszel gondolkodunk, akkor abban az esetben, ha minden vagyonunkat, ingatlanunk és ingóságaink értékét magunkkal akarjuk vinni, mert menekülnünk kell, akkor mit teszünk? Bele a batyuba mindent, házat, bútort, állatot és fel a hátunkra? Nem – pénzzé tesszük, és tartós, hordozható értéktárgyakat vásárolunk rajta… Erre az ékszer az egyik legalkalmasabb, különösen a gyűrűk, ugyanis azok egyrészt – szó szerint – mindig kéznél vannak, másrészt pedig azokat csak erőszakkal lehet ellopni, akár álmunkban is biztos helyen tudhatjuk őket.

 

Ha a kisfilmen szereplő bácsinak felrónák, hogy miért büdös (ha büdös), biztosan a fizikai munkával magyarázná meg; ha menekülnie kellene, de még volna ideje hordozhatóvá tenni a vagyonát, biztosan ugyanígy tenne.

 

Na, ennyit a józan paraszti észről…

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhitek-tarka-tarhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr747587004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása