cartoonist_theory.gif

A kreacionisták és az Értelmes Tervezettség hívei akaratuk ellenére is meggyalázzák, lealacsonyítják azt a Tervezőt, akinek a Világegyetem és az Élet teremtését, tervezését tulajdonítják. Már maga az „isten által való tervezés” fogalma és feltételezése is alapjába véve istenkáromlás és a legmélységesebb materializmust vagy az emberi lényeg istenítését hirdeti. Amennyiben egy istennek vagy teremtőnek tervezőnek is kellett lennie, akkor ezzel önnön isteni mivoltát kérdőjelezi meg: (1) a tervezés ugyanis nem isteni jellemző – akinek terveznie kell, annak nem érvényesül korlátlanul az akarata. (2)A világ anyagainak mibenléte megköti a tervező lehetőségeit, és ha nem léphet túl az általa teremtett anyag jellemzőin, így az anyag meghatározza akarata érvényesülésének lehetőségét. A „korlátozott akaratú isten” azonban nem isten. Ilyenek csak a sokistenhitet valló istenképekben szerepelnek, a kreacionizmus és az Értelmes Tervezés azonban elveti a sokistenhitet. Továbbá, (3) aki tervezni kénytelen, az időben sem korlátlan és nem mindenható – tehát nem isten. (4) Aki tervezni kénytelen, az a célját nem azonnal éri el, hanem közbülső lépések megtétele által – az az isten pedig nem isten, aki a célját közbülső lépéseknek kell, hogy alárendelje. Az Értelmes Tervezettségben való hit istenkáromlás amiatt is (5), mert amennyiben egy tökéletes isten teremt, az csakis tökéleteset teremthet, és ennek a tökéletességnek a teremtés minden apró aspektusában, részletében tökéletesnek kell lennie – ha az Értelmes Tervező az anyagot az Élet megteremtése érdekében teremtette, akkor ennek a Világegyetemben mindenhol nyomát kellene látnunk, „miképpen a Földön, azonképpen” az űrben is. Az élet, és pláne az élet fantasztikusságát felfogni képes lény életlehetőségei nem korlátozódhatnának oly mértékben, mint ahogyan itt a Földön tapasztaljuk. Amennyiben a Teremtő, az Értelmes Tervező fő műve az Élet lenne, akkor nem lenne annyira sebezhető, és nem lenne kénytelen alkalmazkodni és bezárkóznia egy olyan szűkös élőhelyre, mint amilyen a Föld is. Az Élet tehát nem hirdeti a Tervező tökéletességét, vagyis ha az Életet a Teremtő művének tekintjük, akkor azt látjuk, hogy az isteni Tervező műve nem tökéletes, tehát a vagy a Tervező nem tökéletes, vagy csak a Tervezése nem tökéletes – ismét ellentmondásra jutottunk azzal kapcsolatban, hogy egy ilyen művet alkotó Tervező nem lehet isten.

***

BRAIN STORMING, 2013.01.02.

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhitek-tarka-tarhaza.blog.hu/api/trackback/id/tr14993443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

elevenstar 2013.01.08. 14:18:36

Hello, ez most csak 5 pont, erre még gyorsan válaszolok, nézzük is.

1. Egyszerű szőrszálhasogatás. Lehet, nem a legszerencsésebb szóválasztás, de többen értik meg a Tervező kilétét ezzel a szó használattal, mint akiket pont összezavarna.
Magam is kiadványtervező vagyok, mégsem tervezek előre általában, csak nekiülök, és csinálom, tehát a folyamat pont addig tart, ameddig annak tartania kell. De ez amúgy is csak én vagyok, a Tervezőnek ez semmiből sem áll, na de kérdem én, milyen szót használsz egy olyan idejű folyamatra, ami a Földön nem található meg?

2. Ezt lehet, hogy nem jól értem, de honnan tudod hogy bármiben is ez egy korlátozott eredmény? Az összhangot látva és nyugodt szívvel feltételezem, hogy pont ilyet akart.

3-4. Ez újra az egyes pont, bár annyival még kiegészíteném, hogy ugyan ritkán hivatkozok a Bibliára, de ez ott kivételesen pont kifejező, pl. "Legyen világosság! És lett!" Itt gyakorlatilag nincs időbeli eltérés, bár hangsúlyozom én nem ezt tekintem kiindulási alapnak, csak ha már a szavakon lovagolunk vannak olyan szavak amik viszonylag megközelítik, segítenek elképzelni azt, pont hogy a Teremtő nagyságából fakadóan mennyire nem kell hozzá még idő sem.

5. A tökéletes jelentheti azt is, hogy valaminek tökéletesen beteljesíti a célját. Már pedig ez a világ nagyon úgy néz ki, tökéletesen működik, és a benne lévő látszólagos hibáknak, "rossznak" oka van. Ez már ismét hitbéli kérdés, hogy ezeknek mi az oka, de anélkül is kikövetkeztethető. Tehát tökéletesen kivitelezte amit akart. Ha minden az általad gondolt értelemben lenne tökéletes, annak nem sok értelme lenne. Erődítené a deista elképzeléseket, ugyanakkor nem lenne szükségszerű további létezési állapotok feltételezése sem, az pedig egyenértékű a jelenlegi tudományos elképzeléssel, azaz hogy egyszer élünk, és meghalunk, anélkül hogy életünknek bármi értelme lett volna. Ha nagyon egyszerűsíteni és sarkítani akarnék, azt is mondhatnám, hogy pont hogy amit te írsz, a vélt tökéletlenség a bizonyíték, hogy van itt még valami más is...

Mroj Rzystofw 2014.02.01. 02:27:51

@elevenstar: "1. Egyszerű szőrszálhasogatás. Lehet, nem a legszerencsésebb szóválasztás, de többen értik meg a Tervező kilétét ezzel a szó használattal, mint akiket pont összezavarna.
Magam is kiadványtervező vagyok, mégsem tervezek előre általában, csak nekiülök, és csinálom, tehát a folyamat pont addig tart, ameddig annak tartania kell. De ez amúgy is csak én vagyok, a Tervezőnek ez semmiből sem áll, na de kérdem én, milyen szót használsz egy olyan idejű folyamatra, ami a Földön nem található meg?"

Ezzel magad is blaszfémiát követsz el, ugyanis magadat, egy emberi hivatást teszel a Teremtőnek elképzelt hatalom példájává. A példád rossz - te sem tehetsz azt, amit csak akarsz, hiszen egy számodra megadott feladatot kell végrehajtanod. Vagy tudsz olyan kiadványtervezőt, aki a maga számára dolgozik?

Másik dolog: Mégis mennyi idő kellett a teremtőnek? A Biblia 6 napot ír, amit egyes intelligens tervezők aztán szépen kitágítottak, mert az evolúcióval vhogy össze kellett passzolnia... Ha a teremtőnek a tervezés semeddig sem tart, akkor vajon mi volt a célja a viláegyetemmel? Ha az élet létrehozása, akkor miért nem teremtette meg azonnal, és miért nem hemzseg az élet jól láthatóan az Univerzumban? Miért nem úgy működik a világ, ahogyan a Star Trek-ben látni, ahol az egész Kozmoszban cikáznak a legkülönfélébb életformák? ...

Mroj Rzystofw 2014.02.01. 02:35:02

@elevenstar: "2. Ezt lehet, hogy nem jól értem, de honnan tudod hogy bármiben is ez egy korlátozott eredmény? Az összhangot látva és nyugodt szívvel feltételezem, hogy pont ilyet akart."

Ha az anyagi világ törvényszerűségeinek az összhangjára célzol, akkor ebből egyenesen következik, hogy materialista vagy. Ha látod az anyagi világban uralkodó összhangot (bár sejtem, h ezen a fogalmon mindketten vmi teljesen mást érthetünk), akkor hogyan dőlhetsz be egy, az anyag keletkezésén túlnyúló, mélylélektani, éretlen függéskényszerből fakadó antropomorfizációs analógiának????

Másik dolog - ha ezt magad is elhiszed, akkor ezzel együtt az eleve elrendelésben is hiszel, nemde? Ergo te magad értelmetlen h bármit is tervezz, mert ez a fogalom eleve értelmetlen mindenkinek, aki szerint a világot és annak történetét, menetét előre meghatározzák a Tervező törvényei. DE ez egy "ördögi kör" :) Hiszen ez alapján szabadon ingázhatsz a lelkiismereteddel az eleve elrendelés és a szabad akarat között, szabadon merítve kedved szerint, mikor melyik szolgálja az érdekeidet.
süti beállítások módosítása